Socialdemokraterna

socialdemokrat

 

Socialdemokraterna, även förkortat till SAP eller S, fick flest röster i Sveriges senaste riksdagsval. Deras partiledare heter Stefan Löfven och eftersom de vann förra valet är han där med Sveriges stadsminister. Han har suttit som partiledare för Socialdemokraterna sedan den 27 januari år 2012. Partiets partisekreterare heter Lena Rådström Baastaad.

Grundades 1889

Socialdemokraterna grundades den 23 april år 1889 och är ett av de äldre partierna i Sverige. De har sitt huvudkontor på Sveagatan 68 i centrala Stockholm men som alla andra partier är det till stor del i riksdagen som även det ligger i de centrala delarna av huvudstaden. Deras politiska position är center-vänster och tillhör de rödgröna, det vill säga Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

 

Du som säkert många andra som kanske inte har så stor koll på Sveriges olika partier ska givetvis få en enkel förklaring vad just Socialdemokraterna står för. Jo, de står alltså för en marknadsekonomi som är kombinerat med de politiska regleringarna som finns. Dessutom ska samhället vara kombinerat med ett statligt ägande på allmän välfärd. Dessa ska då finansieras av mycket skatt till den offentliga sektorn. Den offentliga sektorn innefattar bland annat skolor, sjukhus, bygge av vägar och liknande. Marknadsekonomi innebär att det är marknaden som bestämmer vad som ska produceras och i vilken mängd eftersom de är även dem som bestämmer efterfrågan. Marknaden kan även beskrivas med andra ord som att det är hushållen, alltså vi invånare men även den offentliga sektorn. Marknadsekonomi är motsatsen till planekonomi, då planekonomi innebär att det är staten som innebär vad som ska produceras, i vilken mängd samt vilket pris varan ska ha. Planekonomi är inte speciellt vanligt längre då de är extremt svårt att ha en fungerande planekonomi. De nästan enda fördelarna med planekonomi är att man kan förutse hur stor arbetskraft de kommer behövas samt hos stor mängs pengar som ska betalas ut i löner. För tillfället har vi marknadsekonomi i Sverige med inslag från planekonomi. Det kallas för blandekonomi. Det innebär alltså att bara vissa delar är styrda av staten, exempelvis skolor och sjukvård.

Ett av Sveriges största partier

Som sagt så är socialdemokraterna en av Sveriges största partier och som har många röster på sig. De sitter nu med störst mandat i riksdagen, det vill säga att de har mest politiker i riksdagen. Dock är det lite annorlunda nu i riksdagen eftersom Sverigedemokraterna har en vågmästarroll. Det innebär att beroende på om Sverigedemokraterna röstar på alliansen eller rödgröna så är de dem som vinner. Ett exempel på detta är i början av Socialdemokraternas vinst i valet så röstade Sverigedemokraterna på alliansens budget, så första halvåret fick Socialdemokraterna regera och genomföra de dem vill göra på alliansens budget, vilket inte är optimalt. Dock fick de igenom sin budget andra gången och kunde då börja ”på riktigt”. Detta är ovanligt att det sker i Sveriges riksdag då det även är ovanligt att ett parti har en vågmästarroll. Varför Sverigedemokraterna har en vågmästarroll är för att ingen vill för tillfället sammarbeta med dem. Socialdemokraterna är bland annat rädda att tappa röster om de går ihop med Sverigedemokraterna samtidigt som de kan öka röster med tanke på att de går ihop med Sverigedemokraterna.