Sverigedemokraterna

Print

 

Sverigedemokraterna har växt enormt under senaste tiden. Många tror att det är relativt nytt parti, runt 15 år. Sverigepartiet är grundat den 6 februari år 1988. Det är i och för sig relativt nytt om man jämför med de andra partierna i riksdagen, men har ändå funnits ett tag. Partiets ordförande och ledare är ingen mindre är Jimmie Åkesson som är en omtalad person i Sverige. Det finns extremt många åsikter om honom då han har många som är emot honom men samtidigt många som gillar hans åsikter och röstar på hans parti.

Vågmästarroll i riksdagen

Sverigedemokraterna har en så kallad vågmästarroll i riksdagen vilket inte är speciellt vanligt. En vågmästarroll innebär att man ungefär har en avgörande rösten. Ett exempel på detta är efter det senaste valet år 2014, som de rödgröna vann, skulle riksdagen rösta på en budget som varje ”grupp” hade tagit fram. De rödgröna röstade givetvis på sin och alliansen röstade givetvis på sin. Dock är det så att varken de rödgröna eller Alliansen vill samarbeta med Sverigedemokraterna, vilket innebär att sverigedemokraterna inte tillhör någon ”grupp”. Dessutom fick Sverigedemokraterna väldigt mycket röster under det senaste valet vilket innebär att de har en avgörande röst. I det här fallet så har de en vågmästarroll att den sida de röstar på, den sida kommer vinna. Sverigedemokraterna röstade då på alliansen, vilket är de partierna som inte sitter i regeringen. Då under ett halvår fick de rödgröna, det vill säga socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet, regera på alliansens budget. Detta är givetvis inget vanligt och extremt svårt eftersom de rödgröna får de svårt att styra och ställa samt genomföra deras ideologi med en annan budget. Dock under nästa röstning om budget, vilket var ett halvåret efter, så fick de rödgröna igenom sin budget och kunde mer börja om på riktigt.

Nationalistiskt land

För tillfället har Sverigedemokraterna 12,86% av röstandelen i riksdagen, vilket är 49 stolar av de totalt 349. Man skulle kunna säga att Sverigedemokraterna är ett väldigt nationalistiskt parti som till hundra procent står för sitt land. De gör givetvis de andra partierna också och vill endast göra Sverige väl, men Sverigedemokraterna vill på sätt och bevis bevara det gamla Sverige. Därav får de många röster på senaste valen, då det inte finns ett snarlikt parti att rösta på eftersom de andra partierna inte uttrycker sig på samma sätt och har samma ideologi. Sverigedemokraterna anses även vara ett socialkonservativt parti, vilket stämmer in på de du läste ovan. När Sverigedemokraterna grundades, år 1988, var några av partiets grundare och medlemmar under partiets första år, varit verksamma i högerextrema samt rasistiska partier och organisationer. Exempel på dessa partier och organisationer är

Framstegspartiet, Sverigepartiet samt Bevara Sverige Svenskt. Dessa tendenser kan man se i Sverigedemokraterna även idag men i en mildare version och i ett mer modernt sätt. De beskriver sig nu som ett socialkonservativt parti med en nationalistisk grundsyn, och det har partiet sagt sedan i slutet av 2011. Det var efter det året ungefär som Sverigedemokraterna slog igenom som störst och växer fortfarande.